• Rusthoekstraat 7, 2584 CP Den Haag
  • +31 6 28 45 35 71/+31 6 53 37 63 81
  • .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Over Ethiopië: informatie

U leest hier artikelen over Ethiopië, relevant voor de projecten die SEM ondersteunt.

Ethiopië verpacht landbouwgrond
15 December 2008

ADDIS ABEBA, 15 december 2008 (IPS) - *De Ethiopische regering wil grote stukken land verpachten aan andere landen die er dan gemechaniseerde landbouw kunnen bedrijven. De beleidsmakers in Addis Abeba denken dat de Ethiopische landbouw daardoor ook zal gaan moderniseren. Experts waarschuwen dat de hongerige Ethiopiërs nog meer voedsel naar het buitenland zullen zien vertrekken. *

Addis Abeba wil de productie drastisch opdrijven door grote stukken land te verpachten aan andere landen, die er aan industriële landbouw kunnen doen. De buitenlandse investeringen moeten de totale oppervlakte verbouwde grond in Ethiopië opdrijven tot vijf miljoen hectare in 2010.

Premier Meles Zenawi heeft al honderdduizenden hectare ongebruikte landbouwgrond aan Saoedi-Arabië beloofd. 5000 hectare gaat naar Djibouti. Tot dusver werd al twee miljoen hectare land in de regio\‘s Oromia en Amhara gevonden die in aanmerking komt voor buitenlandse verpachting. De twee regio\‘s staan bekend als de graanschuur van het land.

Voedselexodus

De Ethiopische regering verwacht dat de buitenlandse investeerders nieuwe technologieën zullen meebrengen. Lokale boeren kunnen die landbouwtechnieken dan overnemen. “De Ethiopische landbouw loopt achter wat technologie betreft”, zegt Ken Ohashi, Directeur van de Wereldbank in Ethiopië. “Er wordt nog altijd met ossen geploegd en met de hand gezaaid en geoogst.”

De Ethiopische boeren lijken vooral geïnteresseerd in de banen die de buitenlandse investeringen zullen scheppen. “Volledig afhankelijk zijn van je eigen boerderij is riskant”, zegt Melka, een arme boer uit Centraal-Ethiopië. “Je hebt een extra bron van inkomsten nodig.”

Experts waarschuwen dat het voedsel én de winst in andere landen zullen terechtkomen. Ethiopiërs kunnen niet betalen wat buitenlandse consumenten voor het voedsel zullen neertellen.

Niet alleen Saoedi-Arabië

Als de overeenkomsten met Saoedi-Arabië en Djibouti vrucht dragen, kan Ethiopië nog met andere landen in zee gaan. Ook China is overal ter wereld op zoek naar extra landbouwgrond, van Kazachstan tot Somalië. Ook Egypte, Libië, India, Japan, Maleisië, Zuid-Korea, Bahrein, Jordanië, Koeweit en Qatar hebben te weinig vruchtbare landbouwgrond om hun hongerige bevolking te voeden en gaan al bij andere landen aankloppen.

Ethiopië krijgt het grootste windpark van Afrika

14 oktober 2008 (IPS) - *Ethiopië krijgt het grootste windmolenpark van Afrika. Het Afrikaanse land tekende donderdag een overeenkomst ter waarde van 220 miljoen euro met de Franse windmolenproducent Vergnet. *

Aangezien Ethiopië zich in een razend tempo ontwikkelt, heeft het Oost-Afrikaanse land steeds meer energie nodig. De energievoorziening is voor ongeveer 98 procent afhankelijk van waterkracht. Maar doordat het land regelmatig wordt getroffen door droogte, staan de waterkrachtcentrales soms nagenoeg droog. Windenergie opwekken is te duur voor de Ethiopische overheid, die al jaren kampt met een tekort aan energie. Nu het Franse bedrijf Vergnet investeert, kan het windpark wel gerealiseerd worden.

Energie-onafhankelijk

De regering wil haar energie-onafhankelijkheid verhogen door te blijven voldoen aan de binnenlandse vraag. Daarnaast wil het land energieleverancier worden voor aangrenzende landen. Door de overeenkomst met Vergnet is dat nu mogelijk.
Zowel de Franse Minister voor Buitenlandse Handel, Annemarie Idrac, als de Ethiopische minister-president Meles Zenawi, gaven aan blij te zijn met de overeenkomst. Tijdens de ondertekening verklaarden zij dat ‘het contract een nieuw tijdperk opent in de economische samenwerking tussen de twee landen.’

Het windmolenpark van Vergnet zal bestaan uit 120 windmolens en moet in de eerste tweeënhalf jaar 120 megawatt gaan produceren. Dat is 15 procent van de huidige productie van de windmolenproducent. Daarmee kunnen meer dan vijf miljoen inwoners voorzien worden van stroom. Het windpark zal gebouwd worden in de buurt van Mekele, de hoofdstad van de noordelijke Tigray regio. Als alles goed verloopt kunnen drie stroomposten al voor het eind van het jaar operationeel te maken. Het park zal in 2011 helemaal klaar zijn.